Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Bali »

Výlety na Bali

Bali se může pyšnit spoustou zajímavých kulturních i přírodních památek, které každoročně lákají tisíce zvědavců. Pokud se tedy i Vy vydáte právě na tento ostrov, neměli byste si nechat ujít některá vyhlášená místa, která Vás zaručeně uchvátí. Řadíte-li se navíc mezi dobrodružné či romantické povahy, Bali si jednoznačně zamilujete.

A kam se tedy vydat? Zde Vám přinášíme naše tipy! Poznejte krásy tohoto ostrova z blízka i Vy, nebudete litovat!

 

Besakih

Jedná se o nejznámější a také o nejvyhledávanější klášter na Bali. Leží ve východní části ostrova a byl vystavěn na velice pozoruhodném místě – na svahu nejvyšší balijské hory, Gunung Agung. Besakih se skládá z 22 menších chrámků, přičemž každý z nich má své specifické jméno. Tyto malé chrámy jsou rozesety v délce téměř tří kilometrů a mezi největší z nich patří jednoznačně proslulý Pura Penataran Agung.

Zajímavostí, která se k těmto chrámům váže je, že pokud jste se nepřišli do chrámů pomodlit a přinést bohům oběti, nesmíte do nich vstoupit.

Pura Ulun Danu Batur

Jedná se o druhý největší klášter na ostrově, který je právem hojně navštěvovaný turisty. Chrám se nachází nad jezerem Batur a jsou odtud nádherné výhledy na jezero a taktéž na stejnojmennou sopku. Ať se sem vydáte kdykoliv, téměř vždy zde potkáte nespočet poutníků, kteří se do tohoto chrámu přišli v tichosti pomodlit.

Pejeng

Seznamte se s touto malebnou vesničkou, která leží asi čtyři kilometry východně od Ubudu. Pejeng proslula především díky tomu, že jsou tady lokalizovány hned tři významné svatyně. Chrám Pura Penataran Sasih má pro zdejší obyvatelstvo zvláštní význam. Je v něm totiž uložen takzvaný Pejenský měsíc, tedy velký bronzový gong, jenž údajně pochází z doby bronzové.

K tomuto Měsíci se také váže jedna zajímavá pověst. Říká se, že tento gong spadl na zem z nebe, kde údajně sloužil jako kolo od vozu, který po obloze dopravoval měsíc.

Chrám Pura Pusering Jagat skrývá metr vysokou nádobu na uchovávání svaté vody. Tato nádoba je vyzdobená četnými reliéfy, které symbolicky vypráví příběh, jak se bohové snaží získat z oceánu elixír nesmrtelnosti.

Botanická zahrada Kabun Raya

Pokud se vydáte na sever ostrova Bali, rozhodně byste se měli zastavit v dechberoucí botanické zahradě Kabun Raya. Na co se tady můžete těšit? V první řadě si tady budete moci prohlédnout až 650 druhů stromů a na 450 druhů orchideí. O kousek dál se také pod úpatím majestátné hory Gunung Catur rozprostírá nádherné jezero Danau Bratan, přičemž se na jeho břehu tyčí chrám Ulun Danu. O nádhernou podívanou tedy rozhodně nebude nouze!

Klungkung

Po tři sta let byla centrem známé dynastie Gelegel. Komplex Taman Gili představuje zbytky královského paláce, který byl v minulosti takřka zcela zničen Holanďany. Dochovala se však soudní hala, na jejíchž stěnách lze vidět ukázky místního malířského umění, které zobrazují tresty za přestupky různého charakteru. Na další malby se návštěvníci můžou podívat také v plovoucím pavilonu Bale Kambang.

Ubud

Ubud je označováno jako kulturní centrum Bali, neboť se zde nachází nespočet talentovaných výtvarníků. Za návštěvu tady určitě stojí muzea Puri Lukisan a Neka, kde se vystavují díla domorodých umělců (např. od Gusti Nyomana Lampada), ale také díla od cizích malířů, kteří se na Bali buď usadili, nebo na ostrově aspoň nějakou dobu působili. Ve městě je kromě toho také řada galerií i domů umělců, přičemž někteří umělci rádi vystavují svá díla i v jiných prostorách.

Tirta Empul

Právě tady se nachází nejposvátnější prameny z celého Bali. Denně sem podnikají pouť desítky zdejších obyvatel, aby se zde očistili od všeho zlého. Právě v Tirta Empul se nachází svatyně, v níž pramení posvátné vody, které následně vtékají do bazénů před svatyní, v nichž se věřící koupou. Zajímavostí je, že jsou tyto bazény zdobeny sochami.
Pokud se budete chtít na toto posvátné místo vydat, směřujte k městečku Tampak Sirin, tedy asi 20 kilometrů na sever od neméně známého Ubudu. Garantujeme Vám, že se bude jednat o opravdu nezapomenutelný výlet.

Tirta Ganga

Jedná se o označení pro nádherné vodní zahrady, které byly vybudovány v 50.letech minulého století. Tato zahrada vznikla na přání posledního vládce, Karangasemua, který měl nade vše rád různé vodní prvky ve svých obydlích.

Na rozlehlém terasovitém pozemku je vybudováno několik zajímavých bazénů a kanálů, jenž jsou zdobeny sochami v hinduistickém stylu. Také jsou zde lokalizována dvě jezírka, v kterých je možno se vykoupat, ovšem upozorňujeme, že voda v nich je poměrně studená.

Areál rovněž nabízí možnost posezení ve stínu stromů. Zároveň tady máte jistotu, že budete izolováni od hluku ulice. Jestliže se řadíte mezi příznivce fotografování, určitě si tady přijdete na své. Samotná zahrada skrývá totiž nespočet skvostů, které stojí za to zvěčnit ve fotografiích. V okolí Tirta Ganga se nachází několik kaváren a restaurací, které dokonce nabízí výhled na zahradu z výšky! Zahrady leží na východě Bali, asi 5 kilometrů na sever od města Amplapura.

Gunung Agung

„Gunung“ znamená hora. „Anung“ pak v indonézštině znamená matka. Doslovný překlad tohoto jména do češtiny tedy znamená „Matka hora“. Jak již asi hádáte, jedná se o jednu z nejvýznamnějších zdejších sopek, která se majestátně tyčí do výšky 3142 metrů. Výlet na její úpatí Vám vřele doporučujeme, protože vybízí nejen k tomu, abyste se pokusili pokořit její vrcholek, ale taktéž Vám ponouká jedinečný výhled na okolí. Proto neváhejte a nenechte si tento neopakovatelný zážitek ujít, stojí to za to!

Vodopády Git Git

Rozhodnete-li se strávit dovolenou na Bali, Vaše kroky by měly zamířit také k vodopádům Git Git („Les“). Jedná se o největší kaskádu několika vodopádů na Bali, přičemž zde jistě zahlédnete i bujnou tropickou vegetaci a políčka s kávou, hřebíčkem, kakaem či ananasem. U vodopádů se Vám naskytne jedinečná příležitost vytvořit dechberoucí fotky či video. Příjemnou „vychytávku“ představuje možnost osvěžení se pod „přírodní sprchou“.

Další oblíbená místa a destinace

Bali se může pyšnit nejen nádhernými plážemi, které patří jednoznačně mezi největší atrakce tohoto „sopečného ostrova“, ale také velkým množstvím oblíbených destinací a velice zajímavých míst, jenž rozhodně stojí za to navštívit. Pokud se tedy rozhodnete poznávat přednosti panensky krásného Bali detailněji, v žádné případě byste neměli minout některá vyhlášená místa. A že jich ostrov skrývá ve svých útrobách nepočítaně. Zde jsou tedy naše tipy!

Sanur

Sanur leží jihovýchodně od neméně známé destinace Kuta. Místní pláž, která patří mezi největší pýchy Sanuru, je dlouhá zhruba pět kilometrů a má vynikající podmínky proto, abyste z bezpečné vzdálenosti sledovali příliv a odliv.

Toto letovisko je vhodné především pro rodiny s dětmi, neboť není centrem veškerého dění, a tak se tady mohou návštěvníci těšit z poněkud poklidnější atmosféry. Pokud byste tedy chtěli zajít do některého z nočních podniků, budou muset Vaše kroky zamířit do nedaleké Kuty, kde noční život a zábava pulzuje o něco více.

Sanur však dostalo do vínku i jiné dominanty. První z nich jsou příhodné vlny, které jsou denně velkým lákadlem pro nejednoho surfaře. Největší vlny se mohou surfaři pokusit zkrotit v období od září do března. Výhodou také je, že jsou tady zřízeny půjčovny, kde si budete moci pronajmout vybavení pro vodní sporty.

Pokud milujete muzea, jistě neodoláte a vydáte se do muzea belgického malíře Adriena Jeana Le Merprese, který byl vůbec prvním Evropanem, jež se v nádherném Sanuru usadil natrvalo.

Denpasar

Jedná se o hlavní město Bali, a tak zřejmě nikoho příliš nepřekvapí, že jde o nejdůležitější město celého ostrova. Nachází se tady jak mezinárodní letiště, tak místní hlavní úřady. Dějiny tohoto města začínají zhruba v 16. století, kdy tady přistáli první holandští kolonialisté. Ti si ostrov začali postupně podmaňovat, avšak nikdy se jim nepodařilo si jej podmanit úplně.

Za srdce Densaparu je považováno náměstí Puputan s přilehlým parkem. V jeho středu se nachází pomník, který symbolicky připomíná oběti masakru, k němuž došlo roku 1906. Na východní straně náměstí pak najdete Balijské muzeum, jehož útroby ukrývají památky minulosti, jakými jsou například masky, dřevořezby i předměty ze života domorodců.

Kousek od tohoto muzea stojí chrám Pura Jagatnatha, kde se odehrávají velmi poutavé obřady. Nejstarším chrámem hlavního města je však Pura Maospahit. Chcete-li ale spatřit na vlastní oči nejnavštěvovanější mořský chrám, pak se ptejte po Pura Tanah Lot. Tato svatyně vznikla v 16. století a leží na útesu v jihozápadní části ostrova. Je častým cílem hinduistů, jenž sem přichází uctívat bohy moře. Za odlivu je možné dostat se k chrámu i pěšky.

Candi Dasa

Toto letovisko leží v romantické zátoce Amuk a nabízí bílou, poklidnou pláž, která je ideálním místem pro odpočinek po náročném předchozím dnu. Surfaře jistě potěší fakt, že jde také o výbornou lokalitu, která je vhodná pro potápění.

V obci se mimo jiné nachází chrám, jež byl vybudován v 11. století a kde stojí socha bohyně plodnosti Hariti. Co se týče dopravy, Candi Dasa je dobře dostupná a umožňuje proto podnikat výlety po celém východním Bali, které je taktéž velmi atraktivní. Pokud jde o ubytování, letovisko nabízí ubytovací kapacity nižší a střední kategorie.

Nusa Lembongan

Jedná se o malý ostrůvek, který je lokalizován nedaleko balijského pobřeží. Na Nusa Lembongan se lze dostat lodí z letoviska Padang Bai. Lodě však vyplouvají jen tehdy, když se sejde požadovaný počet pasažérů. Na ostrůvek se samozřejmě dostanete i z jiných letovisek, ale musíte počítat s tím, že lodě z nich vyplouvají k tomuto místu jen v určitou dobu.

Nusa Lembongan je známé především jako vyhlášené středisko vodních sportů. Nabízí vhodné podmínky nejen pro potápění, ale také pro šnorchlování a oblíbené surfování. Nejlepší vlny surfaři mohou očekávat mezi červnem a září. Co se týče pláží, největší popularitě se těší Chelegimbai a Mashroom Bay.

K dominantám ostrova patří rozhodně chrámy Pura Sakenan a Pura Empuaji, jež dostaly do vínku vskutku bohatou výzdobu. Na vrcholu kopce Lembongan pak doporučujeme navštívit podzemní dům, který údajně vykopal jeden z tradičních léčitelů.

Zajímavostí je, že z ostrova vede lávka na vedlejší malebný ostrůvek nazvaný Nusa Ceningan. Taktéž je dobré vědět, že na Nusa Lembongan není zaveden internet a elektřinu vyrábí ostrovní generátor, takže je vhodné se připravit i na časté výpadky elektřiny.

Lovina

Lovina je ihned po letovisku Kuta považována za druhé největší a nejvybavenější letovisko Bali. Táhne se podél severního pobřeží ostrova a skládá se z šesti vesniček: Pemaronu, Tukad Munggy, Anturanu, Kalibukbuku, Kaliasemu a Temukusu.

V Lovině najdete mnoho ubytovacích zařízení nižší kategorie, avšak luxusní hotely zde taktéž jsou. O tomto letovisku je známo, že je dostatečně vybaveno službami i zařízeními pro turisty. Pokud si chcete užít i nočního života, jistě neodoláte a navštívíte některý ze zdejších nočních podniků. Centrem samotné Loviny je pak vesnička Kalibukbuk, kde je lokalizováno nejvíce hotelů a zařízení pro turisty.

Letovisko je rovněž známé pláží s černým pískem, která je lemována palmami. Odtud lze také pozorovat delfíny a nutno dodat, že se jedná o nezapomenutelnou podívanou. Okolí Loviny je velmi zajímavé. Doporučujeme Vám obhlédnout několik jezer, pramenů i hinduistických chrámů, které se v blízkosti této oblasti nachází.

Padang Bai

Seznamte se s tímto přístavem, odkud vyplouvají a kam také přijíždějí trajekty z nedalekého ostrova Lombok. Jedná se o malé letovisko, ale zato je plně vybavené. Najdete zde jednak ubytování všech kategorií, ale také mnoho škol vodních sportů, včetně půjčoven sportovního vybavení. Pokud si budete chtít jít „zasurfovat po síti“, útočiště naleznete v internetových kavárnách.

Padang Bai se pyšní menší pláží s bělostným pískem a také malou zátokou Blue Lagoon, která skrývá jak skvělá místa pro potápění, tak i pro šnorchlování. Ti z Vás, kteří budou chtít prozkoumat vodní svět, si tady tedy určitě přijdou na své.


 

Čtěte další články o Bali!

Aktuální nabídka zájezdů na Bali



 

 
Tagy: , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist