Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Bali »

Doprava na Bali

Hned na úvod je třeba říci, že na Bali se jezdí tak trochu jinak, než u nás v Evropě. Připravte se, milí řidiči, zejména na chaos, který je na balijských silnicích na denním pořádku. I přesto, že tato úvodní informace může být trochu demotivující, nebojte se. Na Bali můžete k dopravě využít širokou škálu prostředků, s kterými se můžete poměrně bezpečně přesouvat po celém ostrově.

Kolo

Ačkoliv to možná mnohé z Vás překvapí, právě kolo se řadí mezi časté dopravní prostředky na ostrově. Je možné si jej vypůjčit jak ve většině hotelů, tak i v turistických kancelářích, kde Vám často jako „bonus“ přidělí také průvodce.

 
Ten Vás zavede například k nádherným rýžovým polím, k chrámům a k jiným významným pamětihodnostem. Na kolech nejčastěji jezdí starší lidé či školáci a cyklisté zde nejčastěji jezdí u krajnice a v protisměru.

Motorka (bike)

Motorka je nejrozšířenějším dopravním prostředkem na Bali, takže v turistických centrech velmi často narazíte na nápisy „Rent A Bike“. A okolo jakých cenových relací se pohybuje vypůjčení této motorky? Typická cena je okolo 50 000 Rp na den, včetně vypůjčené přilby. Při podpisu smlouvy není požadovaný mezinárodní řidičský průkaz a dokonce ani pas. Při půjčování motorky je však dobré být obezřetní, hlavně co se týče stavu motorky (nefunkční tachometr ani pokažený ukazatel benzínu nejsou výjimkou), ukládacího prostoru na helmu v sedadle a také přilby (pro řidiče se doporučuje přilba se štítem přes obličej). Vzhledem k tomu, že je na Bali nízká kriminalita, můžete si dovolit nechat motorku i s přilbou takřka kdekoliv.

Auto

Auto je možné si vypůjčit téměř kdekoliv, ale i v tomto případě je velká obezřetnost na místě. Je dobré si auto před vypůjčením projet, abyste zjistili, zda je po technické stránce v naprostém pořádku. Rovněž si také bedlivě prohlédněte dokumenty k vozu a účtenku z půjčovny vozte s sebou. Nezapomeňte, že na Bali se jezdí vlevo a provoz je zde skoro neustále velmi hustý. Silniční pravidla zde nejsou příliš akceptována, takže je dost možné, že se ocitnete v situaci, kdy vedle sebe pojedou hned tři auta! Při přejíždění z jednoho pruhu do druhého a především při předjíždění je dobré použít klakson. Průměrná rychlost na Bali je 50 km/h v obci, mimo ni pak 70 km/h. Automobily lze na Bali vypůjčit zhruba za 200 000 Rp na den.

Shuttle Bus

Autobus si můžete objednat takřka v každém větším městě. Je ale dobré projít si všechny nabídky v okolí, srovnat je a následně si vybrat tu nejlevnější variantu. V případě, že si shuttle bus objednáte, musíte specifikovat místo, kde by Vás měl autobus vyzvednout (obvykle se jedná o hotel). Pokud hodláte cestovat i s batohy, je dobré to při objednávce taktně zamlčet. Jinak se totiž stane, že za batoh zaplatíte zhruba o 5000 Rp více. Nenechte se od řidiče tohoto autobusů zmást, když od Vás začne požadovat příplatky různého charakteru. O Balijcích je totiž známo, že z turistů doslova tahají peníze za všechno možné.

Hotelový vůz

Jedná se v podstatě o Shuttle bus, jen s tím rozdílem, že provozovatelem je samotný hotel, ve kterém jste ubytováni. Ten dokonce zaúkoluje i svého řidiče. Těšit se můžete na větší komfort, avšak v důsledku toho musíte počítat také s vyšší cenou. Máte ovšem jistotu férového jednání a velice příjemného cestování.

Bemo

Zjednodušeně řečeno jde o větší autobusy, které mají stanoviště téměř v každém městě. Je to vcelku levný, avšak někdy i dost pomalý způsob dopravy. Doporučujeme Vám být opatrní při objednávce, protože se může stát, že řidič špatně pochopí, co po něm žádáte a naúčtuje Vám poněkud vyšší taxu.

Taxi

Co se týče balijských taxikářů, je třeba si na ně dát pozor. Je totiž možné, že po Vás budou požadovat poněkud přemrštěnou sumu za taxi služby. Proto, pokud se rozhodnete cestovat s taxi, domluvte si s řidičem cenu předem, a nebo se alespoň na přibližnou sumu zeptejte ještě předtím, než do auta nasednete. V případě, že si všimnete, že taxikář zapomněl zapnout taxametr (ať už nechtěně či záměrně), taktně jej upozorněte, protože v opačném případě se může stát, že za pár minut jízdy zaplatíte opravdu vysokou sumu.

Letecká doprava

Letecká doprava patří mezi nejrychlejší a nejpohodlnější způsob dopravy na Bali. Známé je především letiště Bali International (DPS), které se nachází asi 13 kilometrů od města Denpasar. Na letišti jsou k dispozici dva terminály a nízkonákladové letecké společnosti jej využívají pro domácí, mezinárodní i mezikontinentální lety. Mezi letecké společnosti létající do DPS patří například AirAsia, Jetstar Airways či Pacific Blue.


 

Čtěte další články o Bali!

Aktuální nabídka zájezdů na Bali



 

 
Tagy: , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist