Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Bali »

Kuchyně na Bali aneb něco pro gurmány

Balijská kuchyně je známá především tím, že v jejích pokrmech se snoubí vlivy tradičních místních kultur, tj.muslimské a hinduistické. Základem místních jídel je obvykle rýže, kterou zdejší obyvatelstvo konzumuje během dne takřka nepřetržitě (dokonce i k snídani).

Národní specialitou je na Bali pochutina zvaná goreng. Jedná se o rýži opékanou se zeleninou, která je dále doplněna masem, vejcem a různými druhy koření. Ožily Vaše chuťové buňky? Pak čtěte dál, ty největší speciality totiž teprve přijdou!

Velmi oblíbenou přílohou k rýži jsou i takzvané curries, tedy maso (případně zelenina) ve vynikající aromatické omáčce. Další místní specialitou je i babi guling, nebo-li pečené sele. V případě, že jste milovníky pikantních pokrmů, určitě si na místních pokrmech pochutnáte. Indonéská kuchyně totiž hojně využívá různých druhů koření i nejrůznějších pálivých přísad, např. česneku, chilli nebo zázvoru.

Z dalších specialit určitě nesmíme opomenout třeba kuřecí polévku s masovými knedlíčky, která se nazývá Bakso Ayam, dále pak vařenou rýži s kousky zeleniny, masa, rybou a s vejcem, nebo-li Nasi Campur či smažené nudle s kousky masa nebo zeleniny, jež se nazývají Bakmi Goreng. V balijské kuchyni se rovněž často vyskytují buráky. Proto se nedivte, když v jídelním lístku objevíte dušenou zeleninu s omáčkou z buráků (Gado Gado) nebo kousky masa s omáčkou z buráků (Satay).

Oblíbené jsou tady také mořské plody, které jsou Vám servírovány zaručeně čerstvé. Mezi oblíbené delikatesy se řadí například humr, krab či steak z tuňáka. Jejich cenová dostupnost je přitom vcelku dobrá. V některých hotelových komplexech lze narazit i na specializovanou restauraci, kde prodávají pouze pokrmy z ryb a mořských živočichů.

Co se týče sladkostí, oblíbené jsou flambované banány, puding z černé či bílé rýže s kokosovým mlékem a nebo palačinky. Ty jsou obvykle upečeny přímo před Vašima očima a jsou decentně posypány cukrem. Nutno dodat, že se jedná o skutečnou dobrotu, které neodolá snad žádný turista, ale ani domorodec.

Pokud dostanete chuť na rybí či kuřecí maso, určitě na něj na některém z jídelníčků narazíte. Zatouží-li však Váš žaludek po hovězím či vepřovém masu, objednejte si ho raději v restauraci, kde se nachází minimální množství muslimů. Vaše chutě by Vám totiž mohly způsobit nejednu nepříjemnost. V případě, že z nějakého důvodu neholdujete masu, balijská kuchyně Vám nabízí například Tofu (sojový tvaroh), Tempeh (fermentovaný sojový koláč), Cap Cay (míchaná smažená zelenina), Es Campur (ovocný salát s ledovou tříští) a mnohé další.

A čím dobrý oběd zapít? Vybírat můžete z nepřeberného množství ovocných koktejlů a džusů. K dispozici je tady i pivo, Coca Cola či Fanta. Z teplých nápojů je oblíbená káva a zázvorový čaj. Osvěžit se však můžete také čerstvým mangem, avokádem, melounem či papájou. Z alkoholických nápojů snad stojí za zmínku jen Arak, tedy palmová nebo rýžová pálenka. Doporučuje se ji pít s medem a citrónem.


 

Čtěte další články o Bali!

Aktuální nabídka zájezdů na Bali



 

 
Tagy: , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist