Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Bali »

Turistické lokality na Bali

Bali se řadí mezi ty ostrovy, které se mohou pyšnit nepřeberným množstvím turisticky zajímavých lokalit. Na své si zde totiž přijdou nejen milovníci dechberoucí přírody, která tady dnes a denně ukazuje své přednosti, ale také příznivci kultury, luxusu a nekončící zábavy. I taková je tvář Bali, pojďme jí proto společně pohlédnout zblízka do tváře!

 

Petulu – svatyně bílých volavek

Petulu není nic jiného, než vesnice, která se nachází asi 3 kilometry na sever od Ubudu. Ptáte se, čím je tato, na první pohled nezajímavá, ves tolik jedinečná? V první řadě především tím, že se na zdejší stromy den co den okolo páté hodiny večerní slétávají hejna bílých volavek. Není přesně zjištěno, co zapříčiňuje, že se volavky slétávají právě do této oblasti, nicméně původní obyvatelé věří, že volavky jsou převtělené duše lidí, jenž zahynuli při občanské válce roku 1966.

 

Jezero Bratan

Jezero Bratan leží přibližně 30 kilometrů na jih od města Singaraja. Toto jezero je zajímavé především tím, že je zdrojem pitné vody pro všechny okolní vesnice, a jej i jeho bohyni zdejší obyvatelé uctívají v chrámu Pura Ulun Danu Bratan, neboť doufají, že jejich modlitby budou vyslyšeny a toto významné jezero tak nikdy nevyschne.

Výše zmíněný chrám leží v zahradě, která je nádherně udržovaná, a ke které patří i několik přilnutých ostrůvků.

Od samotného jezera je nádherný výhled na okolní krajinu a rovněž na majestátnou horu Gunung Caturu. Jezero Bratan je v neposlední řadě také střediskem vodních sportů a je zde lokalizováno i několik půjčoven sportovního vybavení.

Banjar

Banjar jsou známé termální lázně, které se nachází u stejnojmenné vesničky. V lázních je používaná minerální železitá voda, která má blahodárné účinky.

Více než léčebná voda Vás však zřejmě okouzlí jedinečná atmosféra tropické zahrady, která je přeplněna květinami, jež hrají všemi barvami.

Zatoužíte-li po příjemné koupeli po náročném dnu, lázně Vám toto Vaše přání s radostí splní. Kromě toho si tady můžete dopřát i regenerační masáž. Pokud se tedy vydáte do Banjar, spojíte příjemné s užitečným.

Munducký vodopád

Tento vodopád se nachází na jižním konci vesnice Munduk, která leží přibližně 25 kilometrů na jihozápad od města Singaraja.

Jedná se o velmi malebné místo a říká se, že právě Munducký vodopád je scénericky mnohem dramatičtější, než vodopád Gidit.

Neváhejte tedy a přesvědčte se na vlastní oči i Vy. Jedinečný zážitek je zaručen!

 

Národní park Západní Bali

Národní park Západní Bali (Taman Nasional Bali Barat) zabírá téměř celou západní část ostrova. Rozloha parku činí 760 km2, což představuje čtvrtinu celkové rozlohy Bali. Na území parku leží bažiny, deštný prales, monzunové lesy i savana.

Není tedy divu, že se jeho útroby staly domovem pro více než sto druhů ptactva, včetně špačka balijského. Nutno dodat, že právě tento pták patří mezi endemické druhy na Bali.

Národní park je pro turisty přístupný jen z několika cest, příjemné však je, že si turisté mohou po cestě prohlédnout zdejší ptactvo i pestrobarevnou flóru. Mezi příchozími návštěvníky je velice populární ostrůvek zvaný Pulau Manjangan (Jelení ostrov), jenž leží asi osm kilometrů na sever od nejzápadnějšího cípu Bali.

Je dobré vědět, že do Národního parku Západní Bali je možné vstoupit jen v místě, které se nazývá Cekiku, a to pouze za doprovodu oficiálního průvodce a po vyřízení vstupního povolení.

Sloní safari

Sloní safari je zábavním parkem, který je vzdálen zhruba 20 kilometrů na sever od Ubudu. V tomto safari se můžete projet na slonech, zhlédnout sloní show nebo si slony pouze pohladit. Do parku se nejlépe dostanete spolu se zájezdem, který je obvykle pořádán některou z balijských cestovních kanceláří.

Připravte se na to, že se do sloního safari platí poměrně vysoké vstupné (14-64 USD), vše však závisí na rozsahu využitých služeb a také na velikosti rodiny, která do parku přichází. Podívaná a zážitky, jež tady zažijete, za to však určitě stojí!

 

Motýlí park

Taman Kupu Kupu leží asi 5 kilometrů severně od města Tabanan. V tomto parku, kde se mimo jiné nachází i bazény a kaskády, mohou návštěvníci spatřit snad všechny druhy motýlů, jenž žijí na území celé Indonésie, přičemž některé z nich jsou vskutku vzácné.
Návštěva Motýlího parku je tedy jedinečným zážitkem nejen pro přírodovědce, ale také pro turisty, kteří touží po nevšedním zážitku.

 

Singaraja

Singaraja je druhým největším městem na Bali. Nachází se na severním pobřeží ostrova nedaleko plážového letoviska Lovina. Zajímavostí je, že právě toto místo bylo v minulosti hlavním městem Bali, a proto je zde koncentrováno velké množství zajímavých míst i památek.

Nejvýznamnější pamětihodností v Singaraji je jednoznačně proslulá knihovna Gedong Kritya, kde je uchováno přes 3000 rukopisů vyrytých na palmových listech. Nutno dodat, že tato knihovna je jedinou svého druhu na světě.

Hned za knihovnou se nachází malá tkalcovna, která se rovněž stala oblíbeným objektem zájmu u většiny turistů. V této tkalcovně totiž mohou příchozí pozorovat výrobu látek (ikaty) a zároveň si je mohou v případě zájmu i zakoupit.

Na samotném pobřeží pak stojí čínský chrám Ling Gwan Kiong. Nedaleko něj se však nachází poklidný, starý přístav nazvaný Buleleng, který je ideální pro dlouhé i kratší procházky. Také okolí Singaraja je velmi zajímavé – je tu totiž několik jezer, vodopádů, přírodních pramenů, chrámů i plážových letovisek. O celodenní zábavu má tedy člověk v tomto krásném městě zaručeně postaráno.

Klungkung

Jedná se o město ležící na východě Bali. Dříve se jmenovalo Semarapura a je dobré znát i tento název, neboť se ještě hojně používá i v dnešní době. Nejzajímavější památkou Klungkung je jednoznačně vodní palác Taman Gili, který pochází z 18. století. Dodnes se však zachoval pouze bazén se sochami a dva pavilony.

 
Jedním z pavilónů je například Kerta Gosa, jehož strop je unikátní ukázkou klasické wayangové malby, jež se dokonce dochovala na původním místě. Tyto malby zobrazují výjevy z balijské mytologie. Druhým dochovaným pavilonem je Balé Kambung, kde rovněž návštěvníci mohou obhlédnout mytologické výjevy. Centrum Klungkung pak tvoří křižovatka se zajímavou bílou sochou Kanda Pat Sari.

Goa Gajah

Tato „Sloní jeskyně“ vznikla údajně v 11. století, aby sloužila jako poustevna pro hinduistické mnichy. Dnes je však populární turistickou atrakcí, která se nachází zhruba 6 kilometrů na jihovýchod od Ubudu.

Jedná se o poměrně velký areál, kde je lokalizováno několik malých chrámů a také bazén se sochami, v němž se poutníci koupávali, než vstoupili na toto posvátné místo.

Dominantou Goa Gajah je především majetátní vchod, který evokuje, jako byste vstupovali slonovi do chřtánu, ovšem samotná jeskyně je poměrně malá a vcelku nezajímavá.

Yeh Pulu

Skalní reliéfy Yeh Pulu se nachází asi kilometr od Sloní jeskyně. Je však obtížnější se sem dostat, protože leží mimo hlavní silnici. V Yeh Pulu můžete obdivovat 25 metrů dlouhé reliéfy, jenž znázorňují určité výjevy. O jaký příběh se přesně jedná, však není zcela známo. I tak Vám ale tuto úžasnou podívanou vřele doporučujeme!


 

Čtěte další články o Bali!

Aktuální nabídka zájezdů na Bali



 

 
Tagy: , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist